Alt er mulig! Bergen Fiber

mandag 25. februar 2019

Tydelig endring i brukermønstre krever bedre datakapasitet i borettslag og sameier

Digitaliseringen endrer måten vi tenker på, måten vi utfører hverdagsoppgavene våre på og ikke minst måten vi skaffer oss informasjon og underholdning på. Dette byr på store utfordringer når det gjelder datalinjene inn til leiligheten din. Spesielt for deg som bor i borettslag eller andre former for sameie, kan dette by på frustrasjoner på grunn av manglende kapasitet på bredbåndet.

Tekst: Stein Opsahl


Stadig flere velger å strømme TV-programmer når det passer oss, og ser gjerne på sine favoritt-programmer utenfor normal oppsatt sendetid. Mange ser faktisk ikke på tradisjonelt TV, men velger å bruke YouTube, Netflix og andre strømmetjenester. Den såkalte kobber-infrastrukturen som de fleste sameier og borettslag i sentrumsnære strøk sliter med, klarer ikke lenger å levere på de nye behovene og er derfor i ferd med å bli byttet ut.

Om noe høres for godt ut til å være sant, er det gjerne det
I slike prosesser opplever vi at mange sameier får høre at man kan oppgradere nettet enkelt med å bytte noe utstyr i begge ender. Dette stemmer dessverre ikke, og om man ikke bytter alt det gamle utstyret løser man i virkeligheten ikke kapasitetsproblemet; for ingenting er svakere enn det svakeste leddet på datalinjen inn til leiligheten din.

«Internet of things» gir mye, men krever mer kapasitet
I dag ser vi at datatrafikken på grunn av nye brukerbehov øker med 40 prosent i året, og dette vil ikke avta. Snarere tvert i mot. I løpet av året vil nesten 80 prosent av alt innhold på internett være video. I tillegg begynner stadig flere av tingene våre å kommunisere seg i mellom – og med oss. Ikke bare blir PC, telefon og klokke synkronisert, men de fleste installasjonene i en normal husholdning vil ganske snart bli en del av internett. I tillegg vet vi at helse- og omsorgsteknologi om få år vil basere sin dialog med oss på at vi har den nødvendige datakapasiteten på linjene inn til boligen vår.

Et praktisk eksempel her er de såkalte smart-husene. Vi har allerede teknologien som kan automatisere det meste vi har i hjemmene våre, og veldig snart vil Google, Amazon eller Apple pakke dette inn i noe som gjør det enkelt å bruke; basert på at tingene prater sømløst sammen.

Vi garanterer deg at fiber takler framtidens økning i datatrafikk
Fiber hele veien inn til brukeren gir så godt som ubegrenset nettkapasitet og er den tilkomst-teknologien som er aller best dimensjonert for framtiden. Med den kapasiteten og hastigheten som fiberoptikk tilbyr, er Bergen Fiber i stand til å garantere deg at fiber skal kunne takle framtidens økning i datatrafikk – ja, selv om økningen blir så enorm som mange mener.

Nå er det veldig god timing; heng deg på
I dag jobber Bergen Fiber med prosjekter i store deler av Hordaland med et ekstra stort fokus på sentrum. Bergen sentrum er som så mange andre sentrumskjerner et sted med dårlig bredbånd- og TV-tilbud, og dette gjør vi noe med nå. Sentrum er preget av små butikker som i lang tid kun har hatt behov for beskjeden kapasitet og mange utleie-leiligheter uten fokus fra eier på god bredbåndskapasitet.

Nytt bossnett og digitalisering ga oss «Graveklubben»
Både avfallshåndtering i forbindelse med nytt bossnett og stor etterspørsel etter fiberkapasitet for å ta i bruk de nye mulighetene digitaliseringen gir, har ført til etableringen av en egen «Graveklubb». Sammen med «Graveklubben» og andre aktører klargjør vi nå for å tilby skikkelig fiber til alle sameier og borettslag i sentrum – så ta kontakt om man ønsker mer informasjon om de nye mulighetene.

Vi jobber med både små og store borettslag i tillegg til mange av de store nasjonale og lokale utbyggerne for å se hva vi kan få til av gode, smarte løsninger. Et sameie utgjøres av mange individuelle boenheter med ulike behov. Våre løsninger belaster sameiet minimalt. Man betaler kun for fremføringspunktet på veggen til den enkelte boenheten. Således er det opp til hver enkelt beboer å velge kapasitet. Vi har mange løsninger, blant annet en svært fleksibel løsning som kalles fiberaksess, i tillegg til mange andre løsninger.

Velkommen til en uforpliktende prat og hør hva vi kan gjøre for deg. 

Jan-Petter Liby
Avdelingsleder Borettslag
M 993 89 140
janpetter.liby@bergenfiber.no

10 kommentarer:

  1. Jeg synes det dere tilbyr av Altiboks er for små pakker i forhold andre kan tilby.Det gjelder sportsendinger etc.Hvis vi skal kjøpe mer enn pakken så er det veldig dyrt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei
      Når du har Altibox kan du velge de kanalene du ønsker å se. Les mer om det her https://www.altibox.no/velgselv/

      MVh. Tore

      Slett
  2. Hvis trafikken øker med bare 40%, vil jeg trenge 8677 mbps om 10 år. Da håper jeg kabelen inn til fiberaksessboksen i sameiet her har kapasitet på over 100 gbps. Ellers er ikke dette så veldig fremtidsrettet. Men det er vanskelig å finne informasjon om dette. Den er forøvrig under utbygging nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Trond
      Fiberkabler har enorm kapasitet.
      Du kan lese mer om det her https://www.altibox.no/omaltibox/fibernett/

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    3. Med andre ord bruker Altibox en type fiberkabel med kapasitet på 40 gbps. Altså et godt stykke under de 100 gbps jeg nevnte over (middels fremtidsrettet). Teoretisk hastighet på korte distanser er målt til 3.2 tbps. Altså nesten 100 ganger raskere enn det Altibox bruker som standard.

      Når jeg tenker fremover med tanke på 10k VR briller (per øye) blant annet, eller 16k tver, vil hver stream kreve ca 1+- gbps med 120fps som kanskje blir den nye standarden (De nye Avatar filmene skal komme i 120 fps, og flere venter at det blir er ny start). Med 40 gbps delt på 12 leiligheter som i mitt tilfelle med aksess, blir det maksimum 3,33 gbps per leilighet. Eller 3 streams samtidig. Dette er enkelt godt under 10 år frem i tid. Så hvorfor bruker man ikke større standarder hos BergenFiber/Altibox?

      Slett
    4. Hei Trond.
      Her er svar fra tekniske sjef i Bergen Fiber.
      Det er en misforståelse at kapasitet har med kablene å gjøre. Dette har kun med hvilket utstyr (optikk) vi benytter for å lyse opp kabelen. Hvis vi har fiber hele veien, er det «ubegrenset» hva vi kan putte igjennom kabelen, det er kun avhengig av hvilke optikk vi lyser kabelen opp med. Kapasitetsutnyttelse av trafikk i alle kabler skjer kontinuerlig, og dersom det er behov for ytterlig kapasitet blir dette utvidet ved behov. Mvh. Tore

      Slett
    5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    7. Ok, takk for svar. Det var betryggende å høre :)

      Forøvrig er nok den siden du linket til med på å skape denne missforståelsen ettersom Altibox ordlegger seg slik:

      "- Fiberkabel har standard kapasitet på 40 Gbps."

      Slett