Alt er mulig! Bergen Fiber

tirsdag 2. mai 2017

Hvordan vil du jobbe i 2020?

Flere vil jobbe hjemmefra
Frem mot 2020 vil digitaliseringen
endre måten de fleste jobber på.

Digitaliseringen har påført oss den største sosiologiske endringen på mange hundre år. Så sent som for 25 år siden levde vi i en fysisk verden. Nå lever vi i både den fysisiske og den virtuelle. For 200 år siden skapte kapitalismen ansatte. I dag ser vi at måten vi jobber på og er organisert på endrer seg raskt på grunn av både delingsøkonomien og det vi kaller Internet of Things. Alt henger sammen og du trenger kraftig bredbånd for å henge med i dette nye økosystemet.



Alle dingsene våre kommuniserer seg i mellom. Tingenes internett går mye lenger enn å sørge for at lap top’en din, smarttelefonen og eventuelt klokken din er synket. De fleste av installasjonene i en normal husholdning er allerede blitt en del av Tingenes internett. Smarte termostater, alarmer og kamera. Idéen er at alle enhetene dine skal kommunisere i det samme nettverket. Ønsker du deg en praktisk hverdag med bedre tid til familie og en mer fleksibel arbeidsdag trenger du et stabilt og kraftig nett, og min påstand er at bare fiber duger.

Både du og arbeidsgiveren din tenker annerledes om tre år
I 2020 er det stor mulighet for at du er ansatt uten en fast arbeidsplass. I år 2000 dro vi på kontoret fordi det var der jobbtelefonen, printeren og PC’en var. I 2020 har du ikke behov for å reise på kontoret fordi alt du trenger ligger i skyen. Og i 2020 har alle fiber hjemme og du når skyen like lett hjemme som fra jobben. Det er slående hvor lite vi bruker kontorene på arbeidsplassen og bedrift ser i dag at de ikke trenger å investere i faste arbeidsplasser og store kontorbygg. De satser heller på begrensede plasser i åpne kontorlandskap og at de ansatte jobber mest hjemme fra. Dette gjelder gjerne jobber hvor du ikke måles på antall timer du er på kontoret, men snarere resultatet av det du produserer. Det hele dreier seg selvfølgelig om å spare kostnader, men det er også et trekk ved delingsøkonomien og bedre bruk av de ressursene vi allerede har.

”Vinn-vinn” for deg og sjefen
Å jobbe hjemmefra gir ikke bare fordeler for arbeidsgiver, men også for arbeidstakerne. Det gir økt fleksibilitet og kan hjelpe deg å rekke over alt som du skal nå i en travel hverdag. Vi ser også en trend hvor folk har flere arbeidsgivere Kanskje du jobber for én arbeidsgiver før og en annen etter lunsj. Dette kan gi frihet, men kan også være krevende. Vi ser også at man stadig oftere benytter videomøter og det betyr ikke veldig mye hvor du er lokalisert, med det krever bedre bredbåndskapasitet enn de fleste har i dag for at hjemmekontoret skal fungere optimalt. 

Digitalisering og endring handler om å møte de nye digitale forventingene alle får og samtidig forbedre dine muligheter for å jobbe digitalt; uansett om du er hjemme eller på jobben.

Å kunne ta egne initiativ, tenke utenfor boksen og samhandle med andre blir sentralt når verden rundt deg forandres kontinuerlig. Det kreves altså et arbeidsmiljø i form av en digital arbeidsplass som muliggjør for medarbeiderne å være produktive individuelt, men også være i stand til å finne hverandre, dele kunnskap og fleksibelt løse problemer, selv om de ofte ikke er på kontoret.

Skal du i 2020 delta i den delen av arbeidslivet som jobber hjemmefra er det nødvendig med gode bredbåndslinjer hjemme med nok kapasitet for både opp og nedlastning og som er 100 prosent stabil.

Da er det bare fiber som duger.

Tore Nyhammer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar